Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Πονοκέφαλο προκαλεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών τα GPS με λανθασμένα τοπωνυμία στην Κύπρο

Πονοκέφαλο για τη βουλή αποτελεί η νομοθετική ρύθμιση για απαγόρευση συσκευών GPS με λογισμικό, το οποίο χρησιμοποιεί λανθασμένα τοπωνυμία περιοχών, κυρίως εντός των κατεχόμενων περιοχών.

Το θέμα τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, με τον Πρόεδρος της, Γιάννο Λαμάρη να τονίζει  μετά το πέρας της συνεδρίας ότι το θέμα πρέπει να ρυθμιστεί καθώς έχουν εντοπιστεί τέτοιες συσκευές με λογισμικά που χρησιμοποιούν ανεπίσημα ή λανθασμένα τοπωνύμια, όπως αυτά είναι δηλωμένα στα αρμόδια διεθνή σώματα.

Ο κ. Λαμάρης είπε ότι το νομοσχέδιο δίνει το δικαίωμα στην Αστυνομία σε περίπτωση που εντοπίσει άτομο που εισάγει, διαθέτει ή χρησιμοποιεί τέτοιες συσκευές να το διώξει.

Το ζήτημα είναι πολύπλοκο, είπε, καθώς, όπως εξήγησε, αν θεωρηθεί αδίκημα η χρήση προγράμματος που παραβιάζει τον κατάλογο των τοπωνυμίων, σημαίνει ότι ο καθένας που χρησιμοποιεί συσκευές τηλεφώνου που περιλαμβάνουν συστήματα πλοήγησης αυτόματα καθίσταται ένοχος, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει.

Ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και στις περιπτώσεις εκείνες που πολίτες χρησιμοποιούν προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο, όπως ανέφερε.

Δεν μπορεί να είναι ο χρήστης υπεύθυνος για ένα πρόγραμμα που προσφέρεται στο διαδίκτυο και για το οποίο δεν είναι σε θέση να γνωρίζει κατά πόσον τηρεί ή όχι τους κανόνες, είπε ο κ. Λαμάρης.

Οπως ανέφερε, η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από τα αρμόδια Τμήματα και Υπουργεία περισσότερο συντονισμό και μελέτη του συγκεκριμένου ζητήματος, ώστε να προστατευθεί η χώρα από την παρανομία της κατοχής σε σχέση με την παραβίαση των επίσημων τοπωνυμίων, αλλά και για να μη θυματοποιηθούν απλοί πολίτες, οι οποίοι χωρίς να φέρουν καμιά ευθύνη, κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κακού προγράμματος που χρησιμοποιεί λανθασμένα τοπωνύμια.

Ο Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι από πλευράς Κυβέρνησης και Επιτροπής Τοπωνυμίων της Κύπρου έχουν γίνει διάφορα διαβήματα σε εταιρείες που προσφέρουν τέτοια προγράμματα, όπως η google και η nokia με θετικά αποτελέσματα.

Μάλιστα, ανέφερε, παρουσιάστηκε χάρτης γερμανικής εταιρείας τον οποίο η ίδια η εταιρεία ανατύπωσε, αφότου εντοπίστηκαν παραβιάσεις επίσημων κυπριακών τοπωνυμιών, και περιλαμβάνει σημείωση που προειδοποιεί το χρήστη ότι πιθανόν στην Κύπρο τα επίσημα τοπωνύμια να έχουν αλλάξει παράνομα λόγω εισβολής και κατοχής από το 1974.

ΠΗΓΗ: sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε που εκφράσατε την άποψή σας

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.