Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

OnTheBus (android smartphones)

Eφαρμογή μετατρέπει το κινητό σε οδηγό για τυφλούς !!!



Χάρις στην εφαρμογή που ανέπτυξαν επιστήμονες από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (Universitat Autònoma de Barcelona, UAB), οποιοδήποτε smartphone με λειτουργικό Android μπορεί να μετατραπεί σε έναν ψηφιακό οδηγό για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Η εφαρμογή ονομάζεται OnTheBus και σκοπός της είναι να καθοδηγεί τον χρήστη της καθώς αυτός κινείται μέσα στην πόλη, βοηθώντας τον να χρησιμοποιεί τα λεωφορεία για τις μετακινήσεις του.
Αν και βρίσκεται ακόμη σε πιλοτική φάση, η OnTheBus διατίθεται ήδη από το Google Play, το online κατάστημα εφαρμογών για φορητές συσκευές Android. Έτσι, όποιος την εγκαταστήσει στο κινητό του, θα μπορεί πλέον να «τρέχει» την OnTheBus στο κινητό του ανά πάσα στιγμή, ορίζοντας μέσω φωνητικών εντολών τον προορισμό του. Από το GPS του smartphone, η εφαρμογή θα εντοπίζει πού βρίσκεται ο χρήστης και θα βρίσκει τα καλύτερα δρομολόγια για να φτάσει στην επιθυμητή περιοχή.
Εκφωνώντας τα δρομολόγια, ο χρήστης θα επιλέγει αυτό που θεωρεί καλύτερο, χρησιμοποιώντας πάλι φωνητικές εντολές. Στη συνέχεια, η OnTheBus θα αναλαμβάνει να τον καθοδηγήσει μέχρι την κοντινότερη στάση. Όταν επιβιβαστεί στο λεωφορείο, η εφαρμογή θα μπορεί να τον ενημερώνει όποτε αυτός το ζητήσει για το πόσες στάσεις απομένουν, και βέβαια θα τον ειδοποιεί αρκετά νωρίτερα για τη στάση που πρέπει να αποβιβαστεί. Μόλις ο χρήστης κατέβει από το λεωφορείο, το κινητό θα του δίνει οδηγίες μέχρι να φτάσει στον τελικό προορισμό του.
Για να λειτουργήσει, η εφαρμογή αξιοποιεί όλα τα υπερσύγχρονα εξαρτήματα που είναι ενσωματωμένα στα τηλέφωνα νέας γενιάς - όπως το GPS, την πυξίδα, το επιταχυνσιόμετρο - αλλά και τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής και μετατροπής του γραπτού κειμένου σε ομιλία. Προς το παρόν, η OnTheBus «καταλαβαίνει» και «μιλά» ισπανικά, καταλανικά, αγγλικά και ιταλικά. Επίσης, η βάση δεδομένων της περιλαμβάνει τους χάρτες και τα δρομολόγια των λεωφορείων στη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη και τη Ρώμη, με συνέπεια να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε αυτές τις πόλεις.
Οι προγραμματιστές όμως ήδη αναπτύσσουν μία βελτιωμένη εκδοχή της OnTheBus, η οποία θα υποστηρίζει κι άλλες γλώσσες και θα περιλαμβάνει δεδομένα από περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις. Επιπλέον, στόχος τους είναι στο μέλλον η εφαρμογή να δίνει οδηγίες και για τις υπόλοιπες αστικές συγκοινωνίες, όπως επίσης και να βοηθά τον χρήστη της να βρίσκει το κοντινότερο φαρμακείο ή νοσοκομείο.

ΠΗΓΗ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε που εκφράσατε την άποψή σας

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.