Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

To είδος της γραμματοσειράς σώζει ζωές

Όσο πιο «καθαρή» είναι η γραμματοσειρά σε συσκευές όπως το GPS τόσο λιγότερο αποσπάται η προσοχή του οδηγού.
Ερευνητές του ΜΙΤ διαπίστωσαν ότι το είδος της γραμματοσειράς που υπάρχει στις διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα σχετίζεται με την οδική ασφάλεια. Σύμφωνα με τους ερευνητές όσο πιο «καθαρή» είναι η γραμματοσειρά σε συσκευές όπως το GPS τόσο λιγότερο αποσπάται η προσοχή του οδηγού από τον δρόμο και μειώνονται οι πιθανότητες να προκληθεί κάποιο τροχαίο ατύχημα.
Η έρευνα
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα όπου μελέτησαν σε προσομοιωτές οδήγησης τις αντιδράσεις 82 ατόμων ηλικίας 37-75 ετών. Διαπίστωσαν ότι αν η γραμματοσειρά σε μια ηλεκτρονική συσκευή δεν είναι ευανάγνωστη η προσοχή του οδηγού αποσπάται για χρονικό διάστημα ικανό να προκαλέσει (ή να μην καταφέρει να αποφύγει) ένα τροχαίο ατύχημα.
Οπως φάνηκε στις προσομοιώσεις μια δυσανάγνωστη γραμματοσειρά μπορεί να υποχρεώσει τον οδηγό να επικεντρώσει την προσοχή του στη συσκευή και να μην έχει το βλέμμα του στον δρόμο για απόσταση 17 μέτρων. Αν λοιπόν τη στιγμή που ο οδηγός έχει στραμμένη την προσοχή του στην ηλεκτρονική συσκευή αν προκύψει κάτι απρόοπτο (να πεταχτεί κάτι ξαφνικά στην πορεία του οχήματος) ή αν υπάρχει κάποιο εμπόδιο στον δρόμο οι πιθανότητες να προκληθεί ατύχημα είναι πολλές.
Οι άνδρες δυσκολεύονται
Ενα ενδιαφέρον εύρημα που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να ξεχωρίζουν καλύτερα από τους άνδρες τα σύμβολα των γραμματοσειρών και έτσι θεωρητικώς αποσπάται λιγότερο η προσοχή τους από τον δρόμο. Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές είναι λογικό ο άνθρωπος να δυσκολεύεται να διαβάσει κάτι ενώ οδηγεί γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξελίχτηκε έτσι ώστε η αντίληψη του να είναι γρήγορη σε ανοικτό χώρο και στο φως της μέρας και όχι μέσα σε έναν κλειστό χώρο και ενώ κινείται με ταχύτητες 100-120 χλμ/ώρα.

[VIA]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε που εκφράσατε την άποψή σας

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.