Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

6 χρόνια GPSPocketPC

Να ευχαριστήσω προσωπικά τον αγαπητό μου φιλο Θαναση Μάστορη που μας το θύμισε με την αναφορά στο ιδιο το φορουμ (http://www.gpspocketpc.gr/phpbb/viewtopic.php?f=4&t=8938) και να ευχηθούμε στην Ομαδα του GPSPOCKETPC:GR  να τα χιλιάσει.

Μεταφερω ακουσιο το ποστ του Θανάση μας γιατι ειναι γεματο Ανθρωπιά και Μέρες που εχουμε...

Επισης για μας τους νεοτερους εχει σημασια να μαθαίνουμε την Ιστορία της εξέλιξης και απο οτι το  μεράκι αυτών των ανθρώπων  έχουμε σήμερα πολλά πράγματα που απλουστεύουν την πλοήγηση σε εμας τους απλους χρήστες είτε αυτα ειναι skin η Pois... 

 To κείμενο του Θανάση...

Θα προσέξατε ίσως πως αυτές τις ημέρες το GPSPocketPC συμπλήρωσε 6 χρόνια παρουσίας και λειτουργίας, 6 χρόνια ζωής.

Με αφορμή λοιπόν αυτή την επέτειο σκέφτηκα να γράψω λίγα λόγια, μια μικρή ιστορική αναδρομή, ως τελευταίος ίσως από την 1η εποχή αυτού του χώρου-αλλά όχι από τους πρώτους-αφού η εγγραφή και παρουσία μου εδώ άρχισε 2 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του.

Το GPSPocketPC δημιουργήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων (παλαιών μελών του NGI forum) και από την ανάγκη κυρίως της συλλογής, διαχείρισης και προσφοράς Σημείων Ενδιαφέροντος (POI's), κρατώντας αποστάσεις από εταιρικούς χώρους και εμπορικά συμφέροντα. Η συλλογή σημείων από τα μέλη-χρήστες και η διάθεσή τους στην κοινότητα δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι εμπορικό προϊόν ή να διατεθεί ως τέτοιο, αυτός ήταν και είναι ο βασικός κανόνας και η φιλοσοφία της ομάδας, που δημιούργησε αυτό τον χώρο.

Πέρα από την συλλογή και διάθεση των Σημείων Ενδιαφέροντος δημιουργήθηκαν και υπάρχουν οι σχετικές ενότητες συζήτησης περί συσκευών και λογισμικών πλοήγησης και βεβαίως η δημιουργία βοηθητικών εφαρμογών, που θα έκαναν πιο εύκολη την διαχείριση των Σημείων και θα πρόσθεταν λειτουργίες ή και θα βελτιστοποιούσαν τις ήδη υπάρχουσες, ακόμη skins, δημιουργία φωνητικών οδηγιών και μετάφραση-προσαρμογή εφαρμογών στην Ελληνική γλώσσα. Όλα αυτά με μεράκι, με κέφι, με αγάπη, με διάθεση του προσωπικού χρόνου και κόπου του καθενός, με μόνη ανταμοιβή την χαρά της δημιουργίας και της διάθεσης στην κοινότητα. Ως κοινότητα δεν εννοώ βέβαια τον αριθμό μελών ενός forum (του παρόντος στην συγκεκριμένη περίπτωση) αλλά όλων εκείνων των χρηστών-που ανεξάρτητα αν ήταν μέλη ενεργά ή μη-είχαν και έχουν στη διάθεσή τους πληροφορία, ενημέρωση και βοήθεια.

Σκοπίμως θα παραλείψω οποιαδήποτε αναφορά σε ονόματα και πρόσωπα εκείνης της 1ης ιδρυτικής ομάδας διαχείρισης, είναι βέβαιο πως κάποιους θα ξεχάσω και ίσως θα έπρεπε να αναφέρω και πολλά απλά μέλη που άφησαν σημαντικό έργο και κατέθεσαν γνώσεις. Οπωσδήποτε όμως θα πρέπει να αναφέρω 2 πολύ σημαντικά πρόσωπα κατ' εμέ και αυτά είναι ο Νίκος (Caveman) και ο Μιχάλης (PhillipMorris). Και οι 2, πρόσφεραν όσο ελάχιστοι, υποστήριξη, ιδέες που τις υλοποίησαν σε εφαρμογές και κυρίως δίδαξαν εντιμότητα, σεμνότητα και ήθος.
Θα ήταν άδικο επίσης να μην σταθώ και σε ακόμη 2 πρόσωπα, στον Οδυσσέα (odytsak) και στον Διονύση (dennisgian). Η πλοήγηση σήμερα ίσως δεν θα ήταν αυτή που είναι και όπως την εννοούν οι ανήσυχοι χρήστες, αν έλειπαν αυτοί οι 2, ο Οδυσσέας και ο Διονύσης, που με τις γνώσεις και την δουλειά τους έκαναν πραγματικότητα τα πρώτα Ελληνικά skin, branding.zip και data.zip για το iGO8, όλα αυτά και όλοι αυτοί αλληλένδετα και συνεπικουρούμενα μεταξύ τους.
Για να καταλήξω, αυτός ο χώρος-το forum αυτό-δεν υπήρξε ποτέ η φιλοδοξία 1-2 ανθρώπων, δεν προσπάθησε και δεν θέλησε ποτέ κανείς να σταδιοδρομήσει μέσα από αυτό ή σε αυτό, δεν ήταν ποτέ προσωποκεντρικό, ήταν και χαίρομαι πραγματικά που εξακολουθεί με νέα διαχείριση να είναι ομαδική προσπάθεια με κοινή συνείδηση για το καλύτερο.

Σίγουρα πολλοί δυσαρεστήθηκαν από την πορεία, την αποδοχή και την αναγνώριση από τους χρήστες λογισμικών πλοήγησης, πολλοί το είδαν ως "απέναντι", πολλοί ενοχλήθηκαν από κριτικές μελών του forum, σε κάποιο forum απαγορεύεται μέχρι σήμερα η όποια αναφορά στο GPSPocketPC, όμως όλα αυτά και το καθένα μόνο του καταδεικνύουν στο GPSPocketPC και στα μέλη του ελεύθερη σκέψη, έκφραση και ανεξάρτητες θέσεις.

Η δύσκολη εποχή που ζούμε όλοι, οι προτεραιότητες του καθενός ή εκείνες που αναγκάζεται κανείς πλέον να επαναπροσδιορίσει, ίσως πάλι η φυσιολογική κούραση και τα χρόνια που βαραίνουν λίγο ως πολύ όλους μας, ανάγκασαν πολλούς από τα παλιά ιδρυτικά ή απλά μέλη να μην συμμετέχουν πλέον ή τόσο ενεργά. Μια φρέσκια και νεότερη γεννιά, με αρκετή όρεξη και ιδέες είναι το εχέγγυο για τη λειτουργία αυτού του φιλόξενου χώρου και είναι πράγματι ευχάριστο που έχει αναλάβει τις τύχες και την πορεία του.

Καλή συνέχεια και καλές εορτές σε όλους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε που εκφράσατε την άποψή σας

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.